Mijn eerste groentetuin voor rust en ontspanning.
Een hobby die duurzaam en ook nog lekker is.
Ik zal eerlijk zijn ik kon nog geen plant levend houden dus behoorlijk wat mensen lachten me dan ook gewoon vierkant uit als ik vertelde dat ik een moestuin begon.
Het belangrijkste is dat je niet te veel verwacht, want wanneer er dan een plant het goed doet of de tuin er mooi bij staat haal je daar enorm veel voldoening uit. Daarnaast wanneer dingen niet helemaal lukken is de teleurstelling niet groot.
Februari hebben wij de tuin verbouwd en daarin heb ik meteen mijn moestuin verwerkt. En wel op z'n manier dat wanneer het inderdaad (zoals iedereen die mij kent denkt) niets wordt dat ik er gewoon mooie bloemen in kan zetten.
Afgelopen maart ben ik begonnen en het valt niet tegen. Ik leer enorm veel en heb meteen verbeter ideeën voor volgend jaar.
Starten van een Moestuin
Starten van een moestuin hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoort vaak dat je een plan moet hebben om een goede moestuin neer te zetten, maar het zijn de verwachtingen die belangrijk zijn.
Wanneer je voor de eerste keer niet veel verwacht, maar er lekker mee aan de slag wil gaan dan kan je het plan stukje bij beetje maken wanneer je bezig bent.
Mijn eerste jaar zie ik als uitvinden en rustig alles opbouwen zodat ik voor volgend jaar makkelijker een moestuin plan kan maken. En ben ik daar nog niet aan toe dan wordt het gewoon 2 jaar uitvinden.
Mijn enthousiasme werd gewekt door het boek 'De Makkelijke Moestuin 2.0'.
Jelle legt op een prettige manier uit hoe je het snelst kan genieten van jouw groentetuin. Doormiddel van het werken met bakken opgedeeld in vierkantjes kan je in elke tuin groente kweken.
Mijn Moestuin indeling
ik woon in een hoekwoning met een best riante tuin. Daarnaast heeft mijn huis een dakterras waar we niks mee doen.
Bij de tuinindeling heb ik zelf van steen bakken gemaakt volgens de manier van de makkelijke moestuin. Dit zorgt er voordat ik behoorlijk wat vakjes heb om te zaaien.
Wij hebben onze schutting vervangen en van de oude schutting heb ik houten bakken gemaakt voor op het dakterras.
Ik zaai van alles en zie wel hoeveel het wordt en wat het opbrengt. Zo maak ik nu een lijstje wat wel voor mij werkt en wat niet zodat ik volgend jaar geen planten zaai dat ik toch laat doorschieten, zoals mijn paksoi.
Kosten van de moestuin
Natuurlijk heb ik kosten gemaakt. Omdat ik vanaf 0 ben begonnen moest ik al mijn bakken vullen. Dat zijn behoorlijk wat zakken moestuingrond.
Ik heb 4 bakken van steen. Deze zijn 60 cm bij 120 cm en in 1 bak gaan 5 zakken moestuin grond. Per bak kost het dus ongeveer €62,50.
Op het dakterras heb ik een bak van 120cm bij 120cm, 2 bakken van 60cm bij 30cm en 2 bakken van 120cm bij 30. Om deze bakken te vullen heb ik 20 zakken gebruikt. Dat betekend dus €250,- voor het dakterras.
Daarnaast moeten de zaden gekocht worden, maar dat kan je zo duur maken als je wilt. Ik heb zaadjes van de makkelijke moestuin, maar ook van de Lidl.

Rust en ontspanning in de moestuin
Mijn nieuwe plekje om weer even tot mijzelf te komen is mijn tuin. Niet in de ligstoel maar tussen mijn plantjes. Het geeft een voldaan gevoel wanneer je oogst en daar een lekker gerecht mee kan maken.
Bij het zaaien ben je verwachtingsvol of het gaat groeien. Je kan je hoofd leeg maken van alles wat je dwars zit omdat de planten je aandacht op dat moment hebben.
Heb je een druk leven en kan je moeilijk rust vinden dan raad ik je echt een moestuin, in welke vorm dan ook aan.
Makkelijke moestuin 2.0
Zoals ik al eerder noemde werd mijn interesse gewekt door 'de Makkelijke Moestuin 2.0' van Jelle Medema. Hij gebruikt het principe van de moestuin bakken waarbij elk vak 30 bij 30 cm is. Hierdoor kan je veel overzichtelijke groente kweken en misstaat het in geen enkele tuin.
Wil je ook starten maar weet je niet hoe. Dan raad ik je dit boek aan. Vanuit hier kan je altijd uitbreiden.
Wil je het boek niet aanschaffen, hij staat ook in de meeste bibliotheken. Ik zelf leende hem eerst en daarna heb ik hem toch gekocht.