Blog Layout

Marielle Rosenberg • jul. 06, 2023

4 tips om rust in het huishouden te vinden

Ontspannen het huishouden doen en daardoor rust vinden in je eigen huis. Met deze 4 tips is dat zeker mogelijk.

Als je thuis komt betekend het meestal niet dat je hoofd ook uit gaat en jij lekker kan ontspannen. Nee vaker is het dat je thuis komt en al die klusjes nog op je liggen te wachten. Je wordt eigenlijk juist meer gestrest door alles wat je nog moet doen.

Daarom heb ik voor jou 4 tips om te zorgen dat je wel rustig thuis komt en niet het gevoel hebt dat je nog van alles moet doen.

Tip 1. Goed opruimen en dan maanden plezier er van hebben

Opruimen hoort juist vaak bij het takenlijstje waardoor je niet goed kan ontspannen, maar ik heb het hier niet over gewoon opruimen.


Iedereen heeft wel is gehoord van Marie Kondo. De opruim goeroe. Ik pas niet de volledige filosofie toe, maar ben er door geïnspireerd en gebruik wel stukjes van haar advies. Happinzes heeft ook een aantal punten van Marie Kondo's filosofie uitgelicht.


Mijn opruim theorie.

Zelf ruim ik 1x per 2 jaar op. Ja je hoort het goed. 1x per 2 jaar ga ik is grondig aan de slag. Dit is niet in 1 dag gebeurd maar ik plan het in voor 4 weken.


Natuurlijk ruim ik wekelijks ook op, maar dit kost me vaak maar een half uurtje. Wanneer ik langer bezig ben dan 45 minuten voor mijn huis er netjes uitziet, dan weet ik dat het weer tijd is voor de grote opruiming.

Verhuizen doet wonderen voor een opgeruimd huis.

Vier jaar geleden zijn wij verhuisd van een appartement naar een gezinswoning. Tijdens de verhuizing hebben wij enorm veel dingen weg gegeven, naar de kringloop gebracht en weg gegooid. We waren er klaar mee dat alles altijd als een troep er uitzag omdat we de spullen gewoon niet kwijt konden.


Nieuw huis nieuwe kansen was ons motto. Een goed begin is het halve werk. Dus hebben wij besloten dat alles wat we 1 tot 2 jaar niet hebben aangeraakt weg moest. Natuurlijk zou het kunnen dat we het nog konden gebruiken, maar misschien ook niet.


De rust die het ons gaf om geen troep meer te zien is het waard om spullen een andere keer te kopen wanneer wij het nodig hebben.

We merken ook dat als we iets nodig hebben kopen we het en gebruiken het meteen. Veel efficiënter. Dingen die je bewaard vergeet je en wanneer je het dan nodig heb weet je niet meer waar het ligt en koop je het alsnog opnieuw.

Geef alles een plekje.

Oke alles is weg wat je niet gebruikt. Nu is het een kwestie van alles een goede plek met voldoende ruimte te geven.


Niet op elkaar af achter elkaar. Gewoon een eigen plek.

Dit zorgt er voor dat wanneer je opruimt tussendoor je zo klaar bent. Als ik iets gebruik en ik ben klaar dan zet ik het meteen op de juiste plek terug.


Hierdoor blijft mijn huis opgeruimd en rustig. Mochten we toch een keer dingen laten liggen (gebeurd altijd wel een keer) dan ben je zo klaar met die spullen opruimen.

Weinig kasten.

Zorg dat je weinig losse kasten heb waar je heel veel zooi/spullen kan verzamelen. Zorg dat de plekjes van alle spullen netjes en overzichtelijk zijn. Als je dit 1x goed doet, dan kan je jaren vooruit.


Langzaam zul je merken dat je toch weer meer spullen hebt verzameld en dan is het tijd voor een nieuwe opruim beurt. Wij hebben in deze 4 jaar tussendoor wel is een ruimte opgeruimd en weer spullen weggedaan die we sinds de verhuizing niet hebben aangeraakt. Hierdoor kon ik de grote opruiming een tijdje uitstellen. Maar het is weer tijd en na 4 jaar ga ik weer aan de slag. Ben je benieuwd hoe ik dit aanpak volg mij blog of Instagram daar houd ik jullie op de hoogte.

Tip 2: Het huishouden doen aan de hand van een lijstje.

Niet echt een eye opener, maar het werkt dus hij hoort er bij. Natuurlijk heb ik wel een eigen variatie die voor mij goed werkt en ik hoop voor jou ook.


Ik heb 1 hele lijst met alle klusjes die in huis gedaan moeten worden. En dan niet woonkamer schoonmaken, maar helemaal opgesplitst in kleine klusjes. Zoals woonkamervloer dweilen, kozijnen afnemen enz.


De taken zijn onderverdeeld in categorieën, Dagelijks, wekelijks, 2 wekelijks, maandelijks, kwartaal en jaarlijks.


Met mijn spreadsheet (Ik ben echt dol op spreadsheets van google. Altijd bij de hand op de computer, mobiel en tablet.) ga ik elke week een aantal taken neerzetten die ik die week gedaan wil hebben. Ik zet er geen dag bij, maar elke dag pak ik 1 of 2 taken en naar de rest kijk ik niet.


Dit geeft enorm veel rust. Door het opgeschreven te hebben en het gevoel dat alles uiteindelijk gedaan wordt kan je het loslaten. Dit zorgt dat je meer ontspannen bent als het om klusjes gaat.

Ook mijn spreadsheet methode gebruiken? Lees dan vooral mijn blog 'Huishoudplanner'. In deze blog leg ik volledig uit hoe het werkt, hoe je het toepast en wat het je oplevert.

Lees de Blog Huishoudschema

Tip 3: Routine en structuur en daarmee rust aanbrengen in het huishouden.

Ja weer een cliché, maar het werkt wel. Zorg dat je voor jezelf een realistische routine aanleert.

Als je punt 1 heb uitgevoerd heb je niet zo lang nodig om op te ruimen zeker niet als je spullen na gebruik meteen opbergt. 

Je houdt alleen altijd dat er aan het einde van de dag nog wat spullen rondslingeren (zeker met kinderen). Zorg dat je een routine ontwikkeld dat je altijd voor je naar bed gaat alles weer op de juiste plaats terug legt. Dit kan natuurlijk ook elke ochtend of andere tijd die jij prettig vind.


Voer je punt 2 uit dan kan je voor jezelf de routine maken dat je altijd om 4 uur, of juist voor je naar je werk gaat, dat je een uur uitrekt voor een klusje.


Een routine opbouwen is wel even een klusje. In het begin zal je er echt bewust mee bezig moeten zijn. Maak de routine dus niet iets langdradigs waar je tegen opziet.

Volgens onderzoek blijkt dat een gewoonte opbouwen gemiddeld 66 dagen duurt voor het redelijk atomistisch gaat. En dit kan soms ook langer duren.


Maak dus kleine stappen en niet meteen weet ik hoeveel nieuwe dingen tegelijk gaan doen.


Wat levert het op?

Rust, ontspanning en een opgeruimd schoon huis. Door elke dag een beetje te doen houd je het huishouden bij. Dit zorgt dat je niet veel tijd er aan kwijt bent op 1 dag en er daardoor niet tegen op ziet.

Probeer dus de inhaalslag (die we voor de routine heeeel vaak hadden) te voorkomen.


De routine zorgt er voor dat het niet een moeten wordt, maar je er aan gewend raakt. Dit gebeurd niet als je er elke dag 3 uur voor uittrekt, maar bijvoorbeeld een uurtje of verspreid over de dag 2x een half uur.

4. Je woont niet alleen dus het huishouden is ook niet alleen voor jou.

Taakverdeling. Echt dit moet je toepassen. De troep die gemaakt wordt is niet alleen van jou als je samen met andere woont. Ieder dient dus zijn steentje bij te dragen.


Zelfs de jongste kinderen kunnen helpen. En weet je ze vinden het meestal nog geweldig ook! Tieners wat minder, maar je kan niet alles hebben.


Spreek afspraken af. Kleding niet in de kamers laten rondslingeren, maar of terug in de kast of in de wasmand. Dit zorgt al dat de was doen een stuk sneller gaat als je niet alle kamers hoeft af te struinen.


Vroeger hadden wij thuis al vanaf een jonge leeftijd elke dag een taak. Ik stofzuigde elke dag en mijn zusje schilde de aardappelen. Deze klusjes koste ons ieder 20 minuten, maar me moeder was er enorm mee geholpen.


Kijk ook welke kleine klusjes de kinderen kunnen doen om jou een beetje werk uit handen te nemen. En soms is een deel van een klus ook een goede optie.


Ga met het hele gezin rond de tafel en kijk wat een ieder gaat doen. Een 'taakverdeling' over die klusjes hoef je je dus ook niet meer druk te maken.

Met deze 4 tips zou het moeten lukken om meer rust te vinden in combinatie met het huishouden. Het belangrijkste is wel dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Houd het makkelijk en overzichtelijk.

En wie heeft er last van als iets niet gebeurd? Niet de buren, maar jullie zelf. Dus als je een keer een dagje niks doet is er geen ramp verloren, morgen is er weer een dag.


Je kan het en leg de druk niet te veel op jezelf dat is nergens voor nodig. Succes

Meer inspiratie

Maandmenu Oktober
door natuurlijkzen.nl 19 sep., 2023
Wat eten we vanavond? Zoek 1 keer per maand voor 4 weken en weet altijd wat je wil eten.
Yoga Nidra
door natuurlijkzen.nl 18 sep., 2023
Niet goed kunnen slapen? Yoga Nidra kan je daar bij helpen. Deze vorm van Yoga zorgt voor een goede ontspanning waardoor je makkelijker in slaap kan komen.
Kledingrek
door natuurlijkzen.nl 17 sep., 2023
Wat trek ik aan vandaag? Elke dag dezelfde vraag. Maak het jezelf gemakkelijk door de tijd te nemen om je outfits te kiezen met deze tips.
Stress en depressie
door natuurlijkzen.nl 17 sep., 2023
Ben jij ook altijd bezorgd dat je iets mist? De angst om achter te blijven is reëel en het heet FOMO: Fear Of Missing Out. Maar hoe kun je FOMO vermijden en echt genieten van het huidige moment?
Show More
Share by: