Op een natuurlijke en duurzame manier voor jezelf zorgen!

Ik wil natuurlijker leven!

10 tips om te beginnen met natuurlijker te leven.

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Natuurlijker leven. We hebben een behoorlijke weg afgelegd van de oertijd naar nu. Zo veel vooruitgangen en zo veel meer techniek en elektronica. Maar zijn het allemaal vooruitgangen?

Natuurlijk leven kunnen we op verschillende manieren zien. Het belangrijkste is dat we voelen dat ons lichaam en onze geest gezond zijn. Als dat het geval is zullen we ook een stuk gelukkiger zijn.

Gelukkig zijn zit niet altijd in vooruitgang

Natuurlijk zijn alle moderne snufjes fijn. Het maakt het leven in heel veel opzichten makkelijker. En zoals hierboven genoemd ā€˜de organisatieā€™ van ons land zorgt er voor dat niet iedereen het zelfde hoeft te doen.

Helaas is er ook altijd een maar. Met de elektronica en de drijf om vooruit te gaan komt er heel veel druk en verwachtingen op ons af.

We moeten nu eigenlijk te veel.

Kijk naar jezelf en vraag je af ben ik echt gelukkig? Voel ik me happy?

Verschillende vormen om natuurlijker te leven

1.      Eten zonder toevoegingen

Koken met alleen maar natuurlijke producten. Sla de zakjes en pakjes in de supermarkt over en wandel alleen over de vers afdelingen. Of beter ga naar de groenteboer en slager en haal daar alles voor jouw maaltijden.

Gegarandeerd dat je lichaam er van opknapt wanneer het niet meer alle toegevoegde producten binnen krijgt.

Natuurlijk zijn niet alle pakjes slecht voor je, maar het is zā€™n gedoe om alle ingrediĆ«nten lijsten te bekijken of er geen toegevoegde producten in zitten.

Tips

Snel denken we wanneer we verse producten gebruiken dat het meer tijd kost. Dit hoeft helemaal niet waar te zijn. Je kan de kooktijd zo lang of kort maken als jezelf wilt als je maar de juiste gerechten kiest.

We hoeven niet altijd brood voor ontbijt en lunch te eten. Eet een salade of pasta als lunch. Bananenpannenkoeken als ontbijt is ook een echte aanrader.

2.      weg met de verzorgingsproducten en schoonmaakmiddel die chemicaliĆ«n bevatten

Tegenwoordig zijn er heel veel verzorgings- en schoonmaakproducten te koop die alleen maar natuurlijke ingrediƫnten bevatten.

Het hoeft niet moeilijk te zijn, door bijvoorbeeld zelf schoonmaakmiddelen te maken. Al moet ik zeggen dat het niet zo moeilijk is als het lijkt.

Tegenwoordig kan je de producten gewoon kopen.

Happy soaps is bijvoorbeeld 1 van die producten. Zelf vind ik het echt een aanrader. Ik ben er helemaal weg van. Vooral de deodorant is geweldig. Hij werkt veel beter dan alle andere deodorant die ik in het verleden heb gebruikt. Neem is een kijkje op ’the happy soaps’

3.      In het nu leven

We rennen tegenwoordig door ons leven. Geen tijd om stil te staan bij wat we aan het doen zijn want ons hoofd is al bij de rest van de taken die gedaan moeten worden.

Omdat we altijd bezig zijn en niet echt kijken wat we NU aan het doen zijn worden we gestrest. Het is belangrijk dat we met 1 ding bezig zijn en ons daar op focussen en al het andere even afsluiten.   

4.      Luisteren naar je lichaam

Dit is een lastige. We hebben eigenlijk niet echt tijd om naar ons lichaam te luisteren. Er wordt zoveel van ons gevraagd dat we op de klok leven. Ons lichaam denkt daar heel anders over en daarom negeren we dat.

Luister is goed naar je lichaam. Als je om 8 uur moe bent ga lekker naar bed. Wanneer je ā€˜s middags instort houd dan net als de kinderen een middagdutje.

Krijg je last van je rug omdat je al 2 uur achter elkaar gezeten hebt, ga dan wandelen.

Wil je natuurlijk leven dan is het van belang dat je naar je lichaam luistert en daar naar handelt.

5.      Ontspannen

Ja ontspannen. En dan natuurlijk niet lui voor de tv liggen. De tv of computer geven heel veel prikkels en dat is nou niet echt ontspannend.

Zorg voor rust. Maak je hoofd leeg. Laat alles los wat je bezig houd.

Echt ontspannen door alles van buiten af te sluiten en geen prikkels binnen te laten. Zet die telefoon uit en ga lekker op het gras in het zonnetje liggen.

Of in de tuin zitten met je partner een wijntje drinken en heerlijk praten.

6.      Veel meer bewegen

Bewegen het medicijn voor alles. Zoals ik al vaker heb aangegeven is bewegen iets wat we moeten doen. Ons lichaam is er voor gemaakt.

Natuurlijk leven daar hoort bewegen bij. In de oer tijd verzamelde de vrouwen voedsel en mannen gingen jagen. Ze waren in beweging. Na we niet meer dagen hoeven te jagen of verzamelen, moeten we op een andere manier ons lichaam in beweging houden.

Bewegen zorgt voor een goed gevoel. De hersenen geven een stofje af waardoor we ons goed voelen.

7.      Opruimen

Het leven is al zo druk met sociale verplichting, geld verdienen, huishouden, kinderen en nog veel meer.

Ons hoofd draait overuren om alle informatie te verwerken en alles op rolletjes te laten verlopen.

Is het dan niet veel prettiger om de ruimte waarin we leven rust te vinden?

Een huis dat helemaal vol staat en waar overal spullen liggen zorgt voor een onrustig gevoel. Probeer maar is te ontspannen en je hoofd leeg te maken in een rommelige ruimte. Dat is echt een enorme uitdaging.

Dus begin met opruimen en maak zorg voor de rust in huis die iedereen tegenwoordig zo hard nodig heeft.

Tips om rust in huis te krijgen

Door alles een eigen plek te geven krijg je orde in de chaos. Daarnaast kan je sneller opruimen, omdat je weet waar iets hoort.

Gekleurde wanden en gekleurde spullen zorgen voor vrolijkheid, maar ook voor drukte. Wanneer alles wit is ontstaat er veel meer ruimte. Lichte kleuren zorgen voor een ruimer gevoel en onbewust zul je voelen dat het ruimte in je hoofd geeft.

Natuurlijk kan je wel een muurtje een mooie kleur geven, maar zorg er voor dat het een accent is en niet de basis.

Je kan altijd met wat accessoires kleur in je huis brengen.

Welke vrouw heeft niet een enorme kledingkast vol hangen? Het is alleen jammer dat we meestal een kwart helemaal niet meer dragen. Zonde van de ruimte.

Dus wanneer je nieuwe kleren koopt waarom dat niet meteen een aantal oude kledingstukken naar de kringloop brengen?

Dit geld natuurlijk niet alleen voor kleding. Wanneer je iets nieuws koopt breng het oude dan meteen weg.

Heb je echt veel spullen (die je ook echt gebruikt). Zorg dan dat je voldoende kasten hebt. Wanneer spullen achter gesloten deuren staan geeft dat een opgeruimd gevoel.

Je hoeft ook niet continue de spullen te zien en daarbij te denken aan wat je er allemaal nog mee moet gaan doen.

8.      Maak je leven eenvoudiger

Het klinkt zo simpel, maak je leven eenvoudiger. Niets is minder waar.

Door dat we tegenwoordig zoveel verwachtingen van onszelf hebben creƫren we stressvolle situaties. En van deze situaties worden we echt niet gelukkiger.

Maak je leven dan wat eenvoudiger door minder verwachtingen te hebben. Met bijgestelde verwachtingen of minder verwachtingen zullen we een stuk gelukkiger zijn.

Tips om wat eenvoudiger te leven

Zonder verplichtingen zijn er ook geen verwachtingen en kan je gewoon 1 dag in de week doen wat je leuk vind of wat er op je pad komt.

Er word altijd wel iets van ons verwacht. Moeten we daarom overal ja op zeggen omdat het van ons verwacht word? Het is gezonder om te beseffen dat niet iedereen even blij met ons zal zijn.

Zeg wat vaker nee en dan zullen anderen ook hun verwachtingen naar jou toe bijstellen. En als je dan een keer wel ergens mee wil helpen of wilt doen kan je dat zelf aanbieden.

Je zorgt er dan voor dat het jou keuze is.

Boodschappen doen, wassen, schoonmaken of kinderen naar school brengen, allemaal dingen waar we niet om heen kunnen.

Maar we kunnen het wel zo plannen dat het zo min mogelijk tijd in beslag neemt. 1 keer per week bedenken wat we gaan eten voor de hele week en dan in een keer de weekboodschappen doen. Plan dit meteen na het wegbrengen van de kinderen dan kost het de minste tijd.

We kunnen een hele dag bezig zijn met de was doen of zeggen ik zet elke ochtend als ik uit bed kom een was aan en hang hem tussen de middag op. Dan voelt het niet of je een hele dag er aan kwijt bent.

9.      Meer naar buiten gaan

Wat is meer natuurlijker dan buiten?

We willen meer naar de oorsprong zodat ons lichaam/geest krijgt wat het nodig heeft.

Naar buiten gaan is echt een must om gezond te blijven en terug te gaan naar waar wij voor gemaakt zijn.

Een voorbeeld is alleen al vitamine D. Deze vitamine krijgen we binnen door zonlicht. En nee kunst licht zorgt daar niet voor. We moeten naar buiten om deze vitamine binnen te krijgen als we niet aan de pilletjes willen.

Daarnaast zorgt de wisselende temperatuur, wind, zon, water en lucht er voor dat we ons blijer en gezonder voelen.

Tips om naar buiten te gaan

  • Ga lekker elke dag even wandelen. Dit hoeft niet elke dag 3 uur te zijn, maar gewoon een blokje om.
  • Ga om de zoveel tijd even lekker naar het bos of strand. Net wat dichtbij is.
  • Zoek een sport dat buiten beoefend wordt wanneer je buiten wil combineren met sporten.
  • Maak een moestuin. Je bent dan lekker buiten en  ook nuttig bezig. Dit is vooral ook heel leuk met kinderen. Die vinden het geweldig om te helpen.
  • Pak niet de auto, maar de fiets om ergens heen te gaan. Zo hoef je niet extra tijd te maken, maar ben je toch heerlijk buiten geweest.

10.  Zelfvoorzienend zijn

Dit is het natuurlijkste wat je kunt doen. De vraag is alleen hoe realistisch is het in jou situatie?

Dat kan alleen jij beantwoorden. Er is altijd een gedeelte waar je zelfvoorzienend in kan worden. Het kost tijd, energie of geld en heb je dat er voor over. Haal je daar plezier uit en word je er gelukkig van?

Zelfvoorzienend zijn kan op vele manieren. Je kan je eigen eten gaan verbouwen, zorgen voor natuurlijke energie bronnen.

Als je zelf kan voorzien in heel veel behoefde zorgt voor onafhankelijkheid en dat voelt goed. Wanneer je niet meer afhankelijk bent van andere geeft dat heel veel rust.

Tips om zelfvoorzienend te worden

  • Begin een moestuin
  • Zonnepanelen aanschaffen om zelf in energie te voorzien.
  • Naast de zonnepanelen ook een thuisaccu aanschaffen waardoor je de energie van de panelen kan opslaan voor later gebruik.
  • Een boerderij beginnen. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld een paar kippen voor eieren. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt.
  • Wanneer je zelf energie opwekt is het een mogelijkheid om van het gas af te gaan en alles op elektriciteit te gebruiken.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close