Op een natuurlijke en duurzame manier voor jezelf zorgen!

Alles wat je moet weten over amandelmelk en wat amandelmelk eigenlijk is.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Amandelmelk is populairder dan ooit: als veganistische melkvervanger, maar ook voor mensen met lactose-intolerantie en mensen die gewoon bewuster willen eten. Maar wat is het eigenlijk – en is het melkalternatief echt zo goed als zijn reputatie?

Er zijn tal van argumenten tegen koemelk of andere dierlijke melk. De belangrijkste argumenten zijn bij de gebruikers bijvoorbeeld lactose-intolerantie en melkeiwit-intolerantie en het past ook goed in een veganistisch dieet.

Voordelen Amandelmelk

Amandelmelk past bij een gezonde levensstijl. Amandelen bevatten een hele reeks waardevolle voedingsstoffen en mineralen zoals koper, calcium en magnesium. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren en vezels, het is ook een puur plantaardig product en wordt daarom ook aanbevolen voor mensen met gluten- en lactose-intolerantie. De voordelen zijn dus absoluut noemenswaardig en dragen wezenlijk bij een gezonde levensstijl.

Naast sojadranken winnen vooral amandeldranken al jaren aan populariteit als melkvervanger. De drank is al eeuwen bekend in de Spaanse en Siciliaanse keuken. In tegenstelling tot graanmelk is amandelmelk glutenvrij en ook geschikt voor mensen met soja-intolerantie.

Het grootste voordeel is dat het is min of meer vrij is van potentieel allergene stoffen. Amandelmelk bevat geen lactose, geen soja-eiwitten, geen melkeiwitten en geen gluten, waardoor het een interessante melkvervanger is, vooral voor mensen met voedselallergie.

Dit alles draagt ertoe bij dat het melkalternatief gemaakt van amandelen op het punt staat sojamelk in te halen.

Wat is amandelmelk en wat maakt amandelmelk het melkalternatief?

Als een notensoort zijn amandelen te vetarm en te droog om als oliehoudende zaden te worden geperst. Amandelmelk in zijn puurste vorm is daarom een mengsel van zeer fijn-geraspte amandelen en water.

Voor de productie worden amandelen eerst geroosterd en vervolgens vermalen tot zogenaamd amandelmeel of amandelpoeder. Het poeder wordt vervolgens goed gemengd met water in een bepaalde mengverhouding die varieert afhankelijk van de fabrikant. Dit wordt gevolgd door een rustfase waarin het mengsel wordt geweekt om de melkachtige consistentie te creëren.

Gezoete of ongezoete

Na het persen wordt de melkvervanger vaak gezoet met suiker, honing of agavesiroop. Daardoor smaakt de amandelmelk net even lekkerder, helaas heeft het zoeten van de melk natuurlijk wel impact op het aantal calorieën. Welke variant je kiest is natuurlijk een persoonlijke keuze. De ongezoete melk is natuurlijk gezonder en beter voor de lijn. Je kunt gezoete amandelmelk ook zelf maken door er een paar druppels Stevia aan toe te voegen aan de ongezoete variant.

De melkvervanger kan op dezelfde manier worden verwerkt als koemelk. Als schuim voor bijvoorbeeld een vegan cappuccino of als basis voor desserts en sauzen.

Hoe zit het met de voedingswaarde?

Amandelen bevatten relatief veel onverzadigde vetzuren, die een positief effect hebben op het lichaam, maar diezelfde vetzuren zorgen er ook voor dat amandelen relatief veel calorieën hebben.

Amandelmelk voedingswaarde

De onderstaande amandelmelk voedingswaarde zijn een gemiddelde van goed verkrijgbaar product in de supermarkten. De voedingswaarde kan per merk verschillen.

100 milliliter bevat gewoonlijk tussen de 10 á 40 calorieën

1-7 gram vet uit onverzadigde vetzuren

0-3 gram koolhydraten

0-2 gram eiwit

0-1 gram vezels

Wat is het verschil tussen amandelmelk en havermelk?

Havermelk is een goed alternatief voor koemelk, maar wat is het verschil tussen amandelmelk en havermelk?

Kijken we naar voedingswaarde dan scoort amandelmelk een stuk beter, vooral de ongezoete amandelmelk bevat veel minder suiker dan havermelk. Kijken we wat verder dan is havermelk qua smaak wel beter en veel neutraler dan amandelmelk. Dat merk je vooral bij het maken van een lekkere koffie specialiteit zoals een Macchiato of een Cappuccino. Barista’s over de hele wereld roemen de eigenschappen van Havermelk in vergelijking met amandelmelk.

Duurzaamheid

De meeste amandelen voor de Europese markt zijn afkomstig uit Spanje en Italië. De Zuid-Europese amandelplantages produceren vaak biologisch, maar door het hoge waterverbruik niet erg duurzaam. Door de lange transportwegen is de ecologische voetprint van een amandel niet bijzonder duurzaam.

Een enkele amandel heeft echter ongeveer vier tot vijf liter water nodig om te groeien – en de belangrijkste teeltgebieden bevinden zich in regio’s die al droog zijn en bedreigd worden door droogte. 80 procent van de amandeloogst in de wereld komt uit Californië


Misschien vind je deze artikelen ook interessant..

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close